opgericht 1958
Copyright © 2016 by "F de Boer"
All Rights reserved
E-Mail:info@ehbo-rijswijk.nl
Hoe is EHBO vereniging Rijswijk ontstaan?

Er was in Rijswijk een afdeling van het Rode Kruis uit Maurik die EHBO-avonden organiseerde. Erg actief werd er niet geoefend maar het waren gezellige avonden.

Toen de Rijswijker Roelof Baauw zich dood reed op de motorfiets tegen een vrachtauto, wilden de EHBO’ers uit Rijswijk een actievere avond dan dat het Maurikse Rode Kruis bood.

Omdat de samenwerking tussen Maurik en Rijswijk niet vlot verliep, besloten de Rijswijkers onafhankelijk verder te gaan. Alle mensen die eerder de EHBO-avonden van het Maurikse Rode Kruis bezochten, wilden wel lid worden van een eigen EHBO vereniging. Alleen om bestuurslid te worden was een stap te ver maar toch kwamen die er uiteindelijk wel namenlijk:

Voorzitter :            Rijk Lagemaat
Penning meester : Jaap van Ochten
Secretaris :           Dirk-Jan van Zuidam

Maar alleen een bestuur en een aantal leden was niet genoeg, er moest ook geld komen. Rijk Lagemaat nam contact op met het Wit-Gele Kruis en deze adviseerde om een filmavond te houden met een promotiefilm over het preventief inenten. Die werd georganiseerd, met in de pauze een loterij.
Op de filmavond zat het verenigingsgebouw afgeladen vol. Veel mensen werden lid en anderen werden donateur. Ook zijn alle lootjes van de loterij verkocht. In elk geval kwam er die avond genoeg geld binnen om met de vereniging te starten. Er kon materiaal gekocht worden en de cursussen konden beginnen.
De cursussen werden gegeven door de huisarts uit Beusichem, Dokter van de Wiel.

Er werd veel geoefend. De onderwerpen waren: drenkelingen, spalken van botbreuken, wonden verbinden en het op een brancard leggen van een slachtoffer.

Ook werd er wel eens een wedstrijdoefening gehouden met de Burense EHBO vereniging. Met bouwvakkers en steigers die waren ingestort. Het was leerzaam maar de Burense vereniging bood wel betere hulp dan wij.

En zo begon de Rijswijkse EHBO vereniging vorm te krijgen.